Składniki:
800 - 900 ml jogurtu naturalnego
łyżka soli
przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Sitko lub durszlak wyściełany tetrową pieluszką/gazą ustawiamy na misce, tak aby zapewnić swobodne odpływanie serwatki. Przelewamy jogurt, dodajemy sól i delikatnie mieszamy.
Pieluszkę możemy ściągnąć gumką recepturką lub zawinąć końce, wstawiamy do lodówki.
Teraz obserwacja:
Po 2-5 godzinach otrzymamy gęsty jogurt,
Po 10-12 godzinach otrzymamy ser o konsystencji serka homogenizowanego,
Po 24-48 godzinach otrzymamy ser konsystencją przypominający mielony twaróg- idealny na serniki,
Po 4-5 dniach otrzymamy gęsty ser o ostrzejszym smaku idealny do kulkania:)
Po 10-12 godzinach otrzymamy ser o konsystencji serka homogenizowanego,
Po 24-48 godzinach otrzymamy ser konsystencją przypominający mielony twaróg- idealny na serniki,
Po 4-5 dniach otrzymamy gęsty ser o ostrzejszym smaku idealny do kulkania:)
Smarujemy dłonie oliwą i kulkamy coś na wielkość orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na talerzyku, turlamy w przyprawach i wstawiamy do lodówki na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu dłużej przechowywać). Po tym czasie wkładamy do słoiczka i zalewamy oliwą. Tak przygotowane kulki spokojnie postoją nawet miesiąc. Jeżeli do słoika dodamy przyprawy typu świeży czosnek, trwałość kuleczek będzie krótsza.
Przy okazji marynowania otrzymujemy domową aromatyzowaną oliwę:)
kiedys takie kulki kupowałam, teraz już wiem jak mogę zrobić je sama :-)
OdpowiedzUsuń