poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Ser z jogurtu - labneh



 Składniki:

800 - 900 ml jogurtu naturalnego
łyżka soli
przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Sitko lub durszlak wyściełany tetrową pieluszką/gazą ustawiamy na misce, tak aby zapewnić swobodne odpływanie serwatki. Przelewamy jogurt, dodajemy sól i delikatnie mieszamy. 
Pieluszkę możemy ściągnąć gumką recepturką lub zawinąć końce, wstawiamy do lodówki.

Teraz obserwacja: 
Po 2-5 godzinach otrzymamy gęsty jogurt,
Po 10-12 godzinach otrzymamy ser o konsystencji serka homogenizowanego,
Po 24-48 godzinach otrzymamy ser konsystencją przypominający mielony twaróg- idealny na serniki,
Po 4-5 dniach otrzymamy gęsty ser o ostrzejszym smaku idealny do kulkania:)

Smarujemy dłonie oliwą i kulkamy coś na wielkość orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na talerzyku, turlamy w przyprawach i wstawiamy do lodówki  na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu dłużej przechowywać). Po tym czasie wkładamy do słoiczka i zalewamy oliwą. Tak przygotowane kulki spokojnie postoją nawet miesiąc. Jeżeli do słoika dodamy przyprawy typu świeży czosnek, trwałość kuleczek będzie krótsza.

Przy okazji marynowania otrzymujemy domową aromatyzowaną oliwę:)






1 komentarz:

  1. kiedys takie kulki kupowałam, teraz już wiem jak mogę zrobić je sama :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...