wtorek, 9 sierpnia 2016

Czekoladowa rozkosz po amerykańsku;)



 Składniki: 

250g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
  150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
 200 ml oleju
220 ml maślanki
3 jajka

masa śmietanowa o smaku truskawkowym
400 g borówki amerykańskiej


Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy jajka i lekko je rozbijamy, dolewamy olej, maślankę
i mieszamy (łyżką). Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i cukier waniliowy, mieszamy (łyżką). 
Na koniec do suchych składników dodajemy mokre  i mieszamy do połączenia się składników.  Ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut (z termoobiegiem).
 
Po ostygnięciu, ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu masą śmietanową. 
Na wierzchu wykładamy owoce i odstawiamy do schłodzenia.
 
* przepis i wykonanie - Sister:)




2 komentarze:

  1. Po prostu delicja ! :))

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...