Składniki:
250g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 ml oleju
220 ml maślanki
3 jajka
masa śmietanowa o smaku truskawkowym
400 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Do jednej miski wbijamy jajka i lekko je rozbijamy, dolewamy olej, maślankę
i mieszamy (łyżką). Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i cukier waniliowy, mieszamy (łyżką). Na koniec do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut (z termoobiegiem).
i mieszamy (łyżką). Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i cukier waniliowy, mieszamy (łyżką). Na koniec do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut (z termoobiegiem).
Po ostygnięciu, ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu masą śmietanową.
Na wierzchu wykładamy owoce i odstawiamy do schłodzenia.
* przepis i wykonanie - Sister:)
Pyszne!
OdpowiedzUsuńPo prostu delicja ! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż