wtorek, 9 sierpnia 2016

Śmietanowiec z borówką amerykańską



Składniki:

2 galaretki agrestowe
250 g borówki amerykańskiej
paczka biszkoptów
400ml śmietany 36%
8 g żelatyny
30 ml wody
60 g cukru pudru

Przygotowanie:

Galaretki rozpuszczamy  w 750ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.

Żelatynę zalewamy 30 ml wody, rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder
i dokładnie mieszamy. Śmietanę miksujemy na sztywno. 
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę-dwie śmietany, aby ją zahartować, 
a następnie wszystko razem łączymy  cały czas mieszając. 
Masę wykładamy na wyłożone w formie biszkopty i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa śmietanowa zastygnie, wykładamy owoce i zalewamy galaretką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...