wtorek, 11 października 2016

Owsiane placki z gruszką i domowa konfitura figowa



Składniki na placki:

gruszka
mały jogurt naturalny
75 ml płatków owsianych
100 ml mąki pszennej
jajko
pół płaskiej łyżeczki sody


Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy jogurtem  i odstawiamy żeby płatki nieco napęczniały i zmiękły.Do płatków dodajemy roztrzepane jajko, wymieszaną mąkę z sodą i obraną ze skórki startą gruszkę. Smażymy na oleju rzepakowym.

Składniki na dżem:

7 fig
100 g brązowego cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
 sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Figi kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na kilka minut przed końcem dodajemy ekstrakt waniliowy. Odstawiamy do przestygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...