Składniki na placki:
gruszka
mały jogurt naturalny
75 ml płatków owsianych
100 ml mąki pszennej
jajko
pół płaskiej łyżeczki sody
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy jogurtem i odstawiamy żeby płatki nieco napęczniały i zmiękły.Do płatków dodajemy roztrzepane jajko, wymieszaną mąkę z sodą i obraną ze skórki startą gruszkę. Smażymy na oleju rzepakowym.
Składniki na dżem:
7 fig
100 g brązowego cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Figi kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na kilka minut przed końcem dodajemy ekstrakt waniliowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
gruszka
mały jogurt naturalny
75 ml płatków owsianych
100 ml mąki pszennej
jajko
pół płaskiej łyżeczki sody
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy jogurtem i odstawiamy żeby płatki nieco napęczniały i zmiękły.Do płatków dodajemy roztrzepane jajko, wymieszaną mąkę z sodą i obraną ze skórki startą gruszkę. Smażymy na oleju rzepakowym.
Składniki na dżem:
7 fig
100 g brązowego cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Figi kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na kilka minut przed końcem dodajemy ekstrakt waniliowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz