niedziela, 25 stycznia 2015

Ciasto na pierogi

W poszukiwaniu ciasta idealnego od czasu do czasu przeglądam i testuje przepisy. Nie mogę nie wspomnieć o pierogach mojej Babci, które są dla mnie wzorem niedoścignionym, ale zdaję się, że już o tym wspominałam;) klik
 
Wczoraj namierzyłam przepis na blogu "Anka w garach" i po przetestowaniu ogłaszam go swoim faworytem:):):)


Składniki: 
 
600 dag mąki pszennej
1,5 szklanki gorącej wody
żółtko
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
 
 
 Przygotowanie:
 
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej i wbijamy żółtko. Mieszamy łyżką, a następnie powoli wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i plastyczne.

Jeszcze kilka rzutów;) i tak przygotowane ciasto odkładamy na kwadrans pod ściereczkę.




4 komentarze:

  1. Po pierwsze fajna mata :) Pewnie fajnie się na niej pracuje? Czy trzeba podsypywać mąką czy już nie trzeba?
    Ja również długo wypracowywałam swój idealny przepis na ciasto pierogowe i po wielu wielu próbach mierzonych w latach .... w końcu udało się. Doszłam jednak do wniosku, że tajemnica tkwiła nie w składnikach lecz w sposobie wyrabiania. Ja nie miałam tej "mocy" w rekach. Odkąd wyręczam się maszynami moje ciasto wychodzi idealnie, a moja rodzinka w końcu może zobaczyć, że ich mama też potrafi robić pierogi. Zrobiłam ich już trochę ,,, różnych, przeróżnych i ciasto zdało egzamin.
    Przy następnej okazji wypróbuję Twojego Kasiu :) Ciasto z żółtkiem - bardzo kusząca propozycja.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matę poleciła mi, a potem zakupiła koleżanka z pracy i potwierdzam, fajnie się na niej pracuje:) Generalnie nie podsypuję mąką, ale jak pewnie zauważyłaś na moich fotkach, mąki u mnie jest masa, a to tyko za sprawą "mojego małego kucharczyka":), który to właśnie nie wiedzieć czemu w rozsypywaniu mąki widzi najlepszą zabawę:):):)

      Usuń
  2. sprawdzone, pierogi rewelka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...