niedziela, 19 lipca 2015

Czekoladowe naleśniki z borówką amerykańską (bez barwnika)



 

 Składniki:



2 szklanki mąki

szklanka mleka 

2 jajka

2-3 łyżki oleju

płaska łyżeczka soli

szklanka borówki
2 łyżeczki kakao

woda gazowana 



Przygotowanie:



  Borówki myjemy, przekładamy do malaksera i blendujemy (trzeba dodać trochę wody, w innym przypadku borówki się nie rozdrobnią). 

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, olej, wodę, kakao oraz zmiksowane borówki. Mieszamy, aby nie było grudek.

 Ciasto powinno mieć konsystencję mleka (ja aby uzyskać żądaną konsystencję nadrabiam mlekiem). 

Patelnię rozgrzewamy, wylewamy porcjami ciasto i smażymy z obu stron. 




3 komentarze:

  1. Chyba się zakochałam. Uwielbiam naleśniki (a czekoladowe to już w ogóle) oraz wszelkiego rodzaju owoce leśne - borówki i jagody to moje ulubione. Chyba już wiem co zjem dzisiaj na obiad... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Mam nadzieję, że smakowały;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...