środa, 9 września 2015

Naleśnikowa lazania po mojemu


Składniki:

 500 g mięsa mielonego,
2 marchewki, pietruszka, seler
puszka pomidorów w puszcze
koncentrat
ser żółty
przyprawy: sól, pieprz 

- ciasto na naleśniki

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki,  każdy na swój sposób - najważniejsze, żeby były stosunkowo cienkie. 

Mięso i warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 
około 35 minut, do miękkości. 
Odcedzamy i odstawiamy, gdy mięso będzie już nieco chłodniejsze, blendujemy je wraz z warzywami, ale tak minimalne, żeby nie zrobić papki. 
Do tak przygotowanej masy dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. 
Można dodać też sosy do makaronów, np. bolognese.

W tortownicy układamy naprzemiennie naleśniki z masą, dodatkowo co mniej więcej drugą warstwę podsypujemy delikatnie żółtym serem. 

Wierzch wykańczamy sosem i posypujemy serem. 

Lazanie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...