poniedziałek, 24 października 2016

Drożdżowe racuchy z twarogiem


Składniki:

3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
1 szklanka letniego mleka
25 dag twarogu półtłustego w kostce
1/3 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
½ łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oleju
2 szklanki mąki

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg miażdżymy widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa.

Gotowe ciasto  pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...