Kolejny urodzinowy tort, tym razem dla siostry
Intensywnie truskawkowy
Składniki:
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
750 ml śmietany 30%
400 g mascarpone
owoce
poncz: filiżanka czarnej herbaty
polewa: 300 g truskawek, łyżka żelatyny
400 g mascarpone
owoce
poncz: filiżanka czarnej herbaty
polewa: 300 g truskawek, łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec
ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Dalej ubijając dodajemy po kolei
żółtka.
Przesiane mąki wsypujemy delikatnie
do jajek.
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 40 minut.
Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką.
Do kremu dodajemy pokrojone w drobniejsze cząstki truskawki.
Polewa: truskawki miksujemy i dodajemy rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczony biszkopt dzielimy na części, każdy placek nasączamy przygotowanym ponczem i przekładamy kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz