piątek, 6 czerwca 2014

Tort "truskawkowa mary"

Kolejny urodzinowy tort, tym razem dla siostry

Intensywnie truskawkowy 


Składniki: 
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
750 ml śmietany 30%
400 g mascarpone
owoce

poncz: filiżanka czarnej herbaty

polewa: 300 g truskawek, łyżka żelatyny

Przygotowanie:

Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. 
Dalej ubijając dodajemy po kolei żółtka. 
Przesiane mąki wsypujemy delikatnie do jajek. 
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 40 minut.


Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką.
Do kremu dodajemy pokrojone w drobniejsze cząstki truskawki.

Polewa: truskawki miksujemy i dodajemy rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia.

Upieczony biszkopt dzielimy na części, każdy placek nasączamy przygotowanym ponczem i przekładamy kremem.

Wierzch polewamy przygotowaną polewą, dekoracyjnie układamy truskawki

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...