piątek, 6 czerwca 2014

Tort z owocami i bitą śmietaną


 Owocowy tort, tym razem na powitanie Mazurskich gości;)

Polecam ze względu na wyjątkowy przepis na biszkopt



Składniki:


biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

krem:
750 ml śmietany 30%
400 g mascarpone 
owoce


poncz:
filiżanka kawy


Przygotowanie:

Ubijamy białka, mniej więcej pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.
Do rozbełtanych widelcem żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, odstawiamy na chwilę.
Łączymy ze sobą obie masy i mieszamy na bardzo wolnych obrotach. 

Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy biszkopt na 10 minut, zapewniam, że nie opadnie:)


Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką (jak jest ciepło dodaję śmietan-fix)




Upieczony biszkopt dzielimy na 2 części, każdy placek nasączamy przygotowanym ponczem i przekładamy kremem.


Wierzch smarujemy kremem i układamy owoce.





Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...