Owocowy tort, tym razem na powitanie Mazurskich gości;)
Polecam ze względu na wyjątkowy przepis na biszkopt
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
krem:
750 ml śmietany 30%
400 g mascarpone
owoce
poncz:
filiżanka kawy
filiżanka kawy
Przygotowanie:
Ubijamy białka, mniej więcej pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.
Do rozbełtanych widelcem żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, odstawiamy na chwilę.
Łączymy ze sobą obie masy i mieszamy na bardzo wolnych obrotach.
Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy biszkopt na 10 minut, zapewniam, że nie opadnie:)
Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką (jak jest ciepło dodaję śmietan-fix)
Upieczony biszkopt dzielimy na 2 części, każdy placek nasączamy przygotowanym ponczem i przekładamy kremem.
Wierzch smarujemy kremem i układamy owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz