niedziela, 23 listopada 2014

Trociniak



Składniki:

biszkopt: 
6 jajek 
200 g cukru 
3 budynie czekoladowe 
1 czubata łyżka kakao 
1 czubata łyżka mąki pszennej 
1 łyżka proszku do pieczenia
 
masa jabłkowa:
10 jabłek
3 galaretki agrestowe

masa budyniowa:
użyłam masy karpatkowej

kruszonka:
100 g wiórków kokosowych
60 g masła
2 łyżki cukru
 
 
Przygotowanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. 
A następnie przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia, 
wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 
Gotową masę wylewamy na blachę (wymiar 25x40cm) - ja użyłam mniejszej blachy i ciasto wg mnie było za wysokie. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.  
 
Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wrzucamy do niej jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt.
 
Masa budyniowa: masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, możemy zrobić masę budyniową od podstaw w/g uznania.
  
Kruszonka: wiórki kokosowe wsypujemy do rondelka razem z masłem oraz cukrem. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści a wiórki lekko się podprażą. Studzimy i wykładamy na budyń.
 
 



7 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, jak zwykle zachwycasz mnie swoimi ciastami. Trociniak również do nich należy. Na pewno go kiedyś wypróbuję i wtedy Ci o tym napiszę :)
    Przesyłam ciepłe uściski z jesiennych moich stron ... już nic się nie wydarzy ... jesień zagarnęła cały świat ... pora czekać na Białą Panią Zimę ... może ona nam trochę słońca przyniesie i śniegiem sypnie i będzie weselej i jaśniej?
    Pozdrawiam Cię, Szkat

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pięknie się prezentuje! Z pewnością jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa i zapraszam na degustację:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam z czystym sumieniem, moja mama piecze to ciasto. :) Przypomniałaś mi jak dawno go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nazwę ma trochę dziwną, ale wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...