wtorek, 16 września 2014

Sernik na zimno z galaretkową wkładką



Składniki:  
   
Biszkopt:
2 jajka 
1/3 szklanki cukru   
1/2 szklanki mąki   
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
 

Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)  
3 galaretki ametystowe  Wodzisław
1/2 serka Almette 
3 łyżki cukru pudru 
 150 ml mleka
śnieżka
owoce


 Przygotowanie: 

Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na  puszysty krem. Stopniowo dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.



Masa serowa: Przygotowujemy 1 galaretkę w 250 ml wody, odstawiamy do schłodzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno. Miksujemy ser z serkiem i cukrem pudrem i wlewamy  wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę.
 Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. 
Aby otrzymać taki efekt potrzebne będą dwie tortownice 
(u mnie 20 cm i 25 cm).

Do mniejszej tortownicy wylewamy galaretkę  tworząc krążek, 
który powędruje do środka sernika (ja użyłam silikonowej tortownicy)
Proponuję zrobić to dzień wcześniej, wtedy wszystko pójdzie sprawniej
i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
I tak, około 1/3 masy serowej wykładamy na biszkopt, na to przygotowany wcześniej krążek z galaretki i dopełniamy pozostałą masą serową.
Przygotowujemy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu, 
dodajemy owoce i tężejącą wylewamy na sernik








4 komentarze:

  1. Ale fajnie wygląda taki sernik :) Wolę co prawda pieczone, ale na taki na pewno bym się skusiła, i na jednym kawałku by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...