Prawdopodobnie jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie udało mi się zrobić, bynajmniej do dnia dzisiejszego nie znalazłam dla niego godnego konkurenta.
Nie przerażajcie się ilością składników, ciasto jest bardzo proste;)
Wypiek z specjalną dedykacją dla Dominiki, jednej z moich młodszych czytelniczek:)
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 jajka
1 duże jabłko
Krem:
300 g serka Almette jogurtowego
6 łyżek masła
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut.
Ostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem:
wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż.
Połową kremu przekładamy ciasto, a resztę rozsmarowujemy na górze.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut.
Ostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem:
wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż.
Połową kremu przekładamy ciasto, a resztę rozsmarowujemy na górze.
Bardzo dziękuję. Na pewno wypróbuję ten przepis. :) Dominika
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo;) i koniecznie poczęstuj mamę, bo coś się ostatnio leni:):):)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a w smaku z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNIE SIĘ PREZENTUJE... ZAPRASZAM NA TARTĘ ŚLIWKOWĄ Z BUDYNIOWYM KREMEM:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html