sobota, 31 maja 2014

Kajmakowa kostka


 Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu

Krem:
400 g zimnej śmietanki 30%
500 g jogurtu greckiego
mała puszka masy kajmakowej
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
łyżka kakao
1/3 szklanki brązowego cukru


Przygotowanie:

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, aż staną się jasne i gęste, 
zmniejszamy obroty i dodajemy olej oraz sodę. 
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao, 
a na koniec wlewamy ocet i mleko z kawą (kawę wcześniej rozpuścić).

Ciasto wylewamy do formy (u mnie wymiar 27x30cm) , 
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika 
i pieczemy około 25 minut (z termoobiegiem).

Wystudzone ciasto wyrównujemy (ścinamy wierzch, aby uniknąć górki, 
która może się pojawić) i nasączamy (u mnie 150 ml kakao).


Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki.
 Jogurt miksujemy z cukrem, kajmakiem, kakao i  rozpuszczoną 
(w minimalnej ilości wody) żelatyną. Do uzyskanej masy dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy łyżką i wylewamy na upieczony, nasączony biszkopt.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.





4 komentarze:

  1. Patrzę na ten krem i oczu oderwać nie mogę ;-) Świetna ta kostka, jak dla kogoś kto kocha kajmak to wymarzone ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...