Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu
Krem:
400 g zimnej śmietanki 30%
500 g jogurtu greckiego
mała puszka masy kajmakowej
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
łyżka kakao
1/3 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, aż staną się jasne i gęste,
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, aż staną się jasne i gęste,
zmniejszamy obroty i dodajemy olej oraz sodę.
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao,
a na koniec wlewamy ocet i mleko z kawą (kawę wcześniej rozpuścić).
Ciasto wylewamy do formy (u mnie wymiar 27x30cm) ,
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy około 25 minut (z termoobiegiem).
Wystudzone ciasto wyrównujemy (ścinamy wierzch, aby uniknąć górki,
która może się pojawić) i nasączamy (u mnie 150 ml kakao).
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Jogurt miksujemy z cukrem, kajmakiem, kakao i rozpuszczoną
(w minimalnej ilości wody) żelatyną. Do uzyskanej masy dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy łyżką i wylewamy na upieczony, nasączony biszkopt.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Pyszne ,mniam.
OdpowiedzUsuńCudowne słodkości :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na ten krem i oczu oderwać nie mogę ;-) Świetna ta kostka, jak dla kogoś kto kocha kajmak to wymarzone ciasto!
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń