Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Przygotowanie:
Roztapiamy i schładzamy masło. Jajka
miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą z proszkiem do
pieczenia mąkę, masło i cukier waniliowy. Miksujemy na wolnych obrotach
do połączenia się składników.
Połowę masy wylewamy do formy (tortownica 26 cm), wykładamy czereśnie, zalewamy pozostałą częścią ciasta, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy 60 - 70 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wstawiamy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy 60 - 70 minut.
Wpadły mi ostatnio, a może i wcześniej w ręce takowe piramidki rosołowe.
W rzeczonych torebkach nie znajdziemy jednak nic co mogło by nas przybliżyć do rosołowej kostki, co zresztą uważam za ich podstawową zaletę, a kompozycję 5 przypraw do przygotowania aromatycznej zupy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk i cebulę).
W rzeczonych torebkach nie znajdziemy jednak nic co mogło by nas przybliżyć do rosołowej kostki, co zresztą uważam za ich podstawową zaletę, a kompozycję 5 przypraw do przygotowania aromatycznej zupy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk i cebulę).
Już od pierwszego użycia bardzo przypadła mi do gustu taka forma pakowania przypraw. Po ugotowaniu zupy, torebki się po prostu pozbywamy i nie trapi nas tym samym spotkanie pierwszego stopnia z ziarnkiem pieprzu...no chyba, że ktoś lubi porozgryzać co nieco;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz