sobota, 18 lipca 2015

Naleśniki z truskawkami (bez barwnika)



 Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka mleka 
2 jajka
2-3 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
około 2 szklanek truskawek
pół szklanki soku z buraka
woda gazowana 

Przygotowanie:

  Truskawki myjemy, przekładamy do malaksera i blendujemy (trzeba dodać trochę wody, w innym przypadku truskawki się nie rozdrobnią). 
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, olej, wodę, sok oraz zmiksowane truskawki. Mieszamy, aby nie było grudek.
 Ciasto powinno mieć konsystencję mleka (ja aby uzyskać żądaną konsystencję nadrabiam mlekiem). 
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy porcjami ciasto i smażymy z obu stron. 

Naleśniki mają bardzo przyjemnie wyczuwalny smak truskawek.




5 komentarzy:

  1. Szkoda, że sezon na truskawki się już kończył bo bym usmażyła takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają intensywny kolor! Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, najpierw zielone, a teraz czerwone. Ty to potrafisz człowieka zaskoczyć. Wyglądają przepysznie i kusząco. Sezon w pełni ... jaki kolor następny?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest brązowy, ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...