Niezwykle proste i nader smaczne maślankowe ciasto z czarną porzeczką
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
½ szklanki
oleju
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
porzeczki (ilość wg uznania)
3 łyżki bułki tartej
Kruszonka: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy maślankę, olej, mąkę
pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy mikserem na
najniższych obrotach. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy (u mnie 25 x 25). Na wierzch wykładamy obtoczone w bułce tartej porzeczki i posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńI mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń