Rewelacyjne ciasto na bazie soku Kubuś (smak dowolny u mnie marchewka, jabłko).
Od dawna szukałam okazji, aby trochę bardziej poszaleć w kuchni.
I stało się - imieniny Edzi. Przyjęłam "zlecenie" na trzy ciasta i do dzieła;)
Jako pierwsze powstało ciasto kubusiowe, trochę eksperymentowałam,
ale finał okazał się na tyle trafny, że ciasto smakowało nawet tym,
którzy go nie próbowali...;)
Od dawna szukałam okazji, aby trochę bardziej poszaleć w kuchni.
I stało się - imieniny Edzi. Przyjęłam "zlecenie" na trzy ciasta i do dzieła;)
Jako pierwsze powstało ciasto kubusiowe, trochę eksperymentowałam,
ale finał okazał się na tyle trafny, że ciasto smakowało nawet tym,
którzy go nie próbowali...;)
 Składniki:
biszkopt 
4 jajka
250 g margaryny
 
1 szklanka cukru
 
2 łyżki kakao
 
pół tabliczki czekolady gorzkiej
 
cukier waniliowy
 
1,5 szklanki mąki pszennej
 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
5 łyżek przegotowanej wody
masa kubusiowa
900 ml soku
3 budynie waniliowe (bez cukru)
2 galaretki Wodzisław (niebieska i pomarańczowa)
biszkopty
śmietana 30% około 400 ml 
Przygotowanie:
Biszkopt: margarynę roztapiamy, rozpuszczamy w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolewamy 5 
łyżek przegotowanej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy mąkę z proszkiem 
do pieczenia, żółtka i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie przekładamy do masy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut. 
Masa kubusiowa: budyń gotujemy w soku (w sposób jakbyśmy gotowali klasyczny budyń na mleku) 
Masę kubusiową wylewamy na biszkopt i układamy biszkopty.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i po kolei tężejące wylewamy na ciasto.
Śmietanę ubijamy i wykładamy na wierzch.
Posypujemy kakao
Super ciacho z tym soczkiem :) A jak wspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję za przygotowanie :))
OdpowiedzUsuń