niedziela, 13 lipca 2014

Śmietanowiec - miętowe orzeźwienie


Składniki:

litr śmietany 18%
200 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kakao 
1 galaretka agrestowa
2 łyżeczki drobno posiekanej  mięty
kilka truskawek

Przygotowanie:

Żelatynę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje dolewamy około szklanki gorącej wody, mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.

Śmietanę miksujemy z cukrem, dodajemy cienkim strumieniem żelatynę.

Powstałą masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej posiekaną miętę. Ciemną masę wylewamy do tortownicy (u mnie 26 cm)
i odstawiamy do lodówki, żeby trochę stężała, następnie wylewamy masę miętową, na wierzchu układamy wg truskawki i ponownie do schłodzenia.
  
Galaretkę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy ciasto.





1 komentarz:

  1. w sam raz na letnie podwieczorki :) Lubię miętę w deserach- a Twoje ciasto wygląda naprawdę kusząco!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...