Składniki:
litr śmietany 18%
200 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kakao
1 galaretka agrestowa
2 łyżeczki drobno posiekanej mięty
kilka truskawek
Przygotowanie:
Żelatynę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje dolewamy około szklanki gorącej wody, mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia.
Śmietanę miksujemy z cukrem, dodajemy cienkim strumieniem żelatynę.
Powstałą masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej posiekaną miętę. Ciemną masę wylewamy do tortownicy (u mnie 26 cm)
i odstawiamy do lodówki, żeby trochę stężała, następnie wylewamy masę miętową, na wierzchu układamy wg truskawki i ponownie do schłodzenia.
Galaretkę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy ciasto.
w sam raz na letnie podwieczorki :) Lubię miętę w deserach- a Twoje ciasto wygląda naprawdę kusząco!
OdpowiedzUsuń