Składniki:
spód: 2 szklanki mąki
kostka zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
mały kieliszek wódki
krem: serek mascarpone – 250 g
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
owoce: kiwi, jagody, truskawki
wiśniowa galaretka
Przygotowanie:
Ciasto: z składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy, wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Na upieczony spód wykładamy krem, owoce i na koniec tężejącą galaretkę.
Witaj Kasiu, to ciasto chyba jest bardzo pyszne, prawda? Ale mi smaka narobiłaś, a miałam już nie piec ... u mnie takie upały, że włączenie piekarnika to jakby samobójstwo popełnić :) Ale ten kremik (uwielbiam go - uważam, że jest najlepszy na letnie wariacje w temacie kremów), galaretka, owoce ... mniam, mniam. Schłodzony na letnie upały - wprost idealny. Trafiłaś w samo sedno! Chyba jednak się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Szkat
Oj, prawda, że pyszna:):):) Ja też póki co stronie od piekarnika, chociaż u nas dziś się trochę ochłodziło, więc można odetchnąć. Nie zmienia to jednak faktu, że rzucę się w wir wypieków, mam w zanadrzu co nieco do przetestowania, ale bez pieczenia. Dziękuję za miłe słowa i również serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealny letni deser :)
OdpowiedzUsuń