Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
7 dużych listków mięty
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy
do wystygnięcia.
do wystygnięcia.
Ucieramy
mikserem jajko z masłem i cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,
szczyptę soli i roztopioną czekoladę. Na koniec dodajemy poszatkowaną drobno miętę. Ciasto wyrabiamy na gładkie masę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, spłaszczamy i robimy wzór tłuczkiem do mięsa. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 13 minut (z termoobiegiem).
tak sobie pomyślałam, że w sumie mam w domu wszystko poza masłem, więc być może je spróbuję zrobić jutro, albo pojutrze...
OdpowiedzUsuń...zachęcam, trud się rozkosznie opłaci..;)
Usuń