czwartek, 16 października 2014

Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami

Przepis na kaczkę pochodzi z programu "Ugotowani", trochę pracochłonny, 
ale efekt końcowy....mniam....



Składniki:

  • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • rozmaryn
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 
Do jabłek dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy cynamon, kardamon i miód. 
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. 

Po wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy. 

Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjmujemy z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę pomiędzy udami, a korpusem. 
Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. 
Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy czerwone wino (pół butelki). 
Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...