Przepis na kaczkę pochodzi z programu "Ugotowani", trochę pracochłonny,
ale efekt końcowy....mniam....
Składniki:
- 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg jabłek
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- 200 g suszonej żurawiny
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina
- rozmaryn
- 4 łyżki miodu
- cynamon
- kardamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jabłka
obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do jabłek
dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy
cynamon, kardamon i miód.
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem
oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce.
Po
wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym
farszem i zaszywamy.
Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni)
wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5
godziny wyjmujemy z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę
pomiędzy udami, a korpusem.
Co 30 minut należy kaczkę podlewać
powstałym sosem.
Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2
kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem
pieczenia wlewamy czerwone wino (pół butelki).
Na ostatnie 20 minut
zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz