środa, 29 października 2014

Tort z kremem "milky way".

Tort dla 5-letniej Lenki w pierwszej fazie wyglądał zupełnie inaczej, niestety złośliwość losu sprawiła , że z iście różowego tortu z różowymi malinkami i różową posypką nie udało się uratować zbyt wiele;) 
Teraz już wiem, jak podstępnie mogą zachować się żelkowe malinki w połączeniu z masą śmietanową:) i jakie są w tym działaniu bezwzględne..., otóż jak się okazało doprowadzenie do tortowej powodzi, poprzez puszczenie soków zajmuje im zaledwie godzinę...:)

Cóż zatem robić, nie pozostało mi nic innego jak zacząć zabawę od początku, niestety moje możliwości ograniczone zostały przez czas i skąpy wachlarz składników do dekoracji...:)

....niemniej jednak tort był smakowity:)......ponoć;)

Tort był robiony w sposób klasyczny, podam jedynie przepis na masę z batoników "milky way", ponieważ zasługuje ona na uwagę:) 
Masę proponuję zrobić dzień wcześniej.

Składniki:

10 batoników 
250 g serka mascarpone
600 ml śmietanki kremówki 

Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone batoniki i delikatnie podgrzewamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia batoników. 
Masę wstawiamy do lodówki na całą noc.  
Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy serek mascarpone.
 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...