niedziela, 23 lutego 2014

Czekoladowe z jagodami



Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanka gorącej wody

Ponadto masa kajmakowa: czekoladowa

Składniki na białą masę:
- serek homogenizowany 400 ml
- 2 łyżeczki żelatyny
- woda do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na wierzch:
- szklanka jagód
- galaretka


Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza wodą) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Wodę wlewamy dopiero na sam koniec. Ciasto dość rzadkie wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką formy
o średnicy około 23 cm. 


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na godzinę. 
Po ostudzeniu "zdrapujemy" widelcem 1/4 biszkopta i otrzymany puch mieszamy z masą kajmakową.
Serek homogenizowany  miksujemy z rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na biszkopt.
Następnie w białą masę wciskamy jagody i zalewamy galaretką.





 

sobota, 15 lutego 2014

Pomidorowa z ogórkową

I tak sobie pomyślałam, że potraktuję dziś obiad pomidorową i już widzę tą minę, ten grymas..., bo nie ukrywam, że pomidorowa bywa nieco częściej...;), więc cóż trudno moja strata...niech już będzie ogórkowa. Tyle tylko, że  mój 2-letni nie przepada za ogórkami, więc co pomidorowa...?  

Co to za demokracja, jak każdy ma coś do powiedzenia...:)


Pomidorowa oczywiście z literkami, makaron w innej postaci jest
niezbyt mile widziany;)




Czarne ciasto z malinami

 Bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu ciasto, zapewne równie dobrze będzie smakować z innymi owocami, ale ja tam się kocham w malinach...;)


Składniki:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:


Wszystkie składniki ciasta (poza wodą) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Wodę wlewamy dopiero na sam koniec. Ciasto dość rzadkie wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką formy o średnicy około 23 cm. Na wierzch wysypujemy maliny.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na godzinę. 






Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Przyznam się, że miałam mieszane uczucia co tego farszu, mam tu na myśli tuńczyka w sosie, ale sprawdził się doskonale, a sama tarta jest przepyszna;)



Składniki na ciasto:
    200 g maki
    100 g masła
    3 łyżki wody zimnej
    1/2 łyżeczki soli
  
Składniki na farsz:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    około 250 g pieczarek
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    200 ml śmietany 18%
    sol, pieprz

Ponadto, tłuszcz do wysmarowania formy i żółty ser do posypania.

Przygotowanie:
Ciasto: masło siekamy i zagniatamy z mąką i wodą, zawijamy w folię 
i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwamy i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Farsz: pieczarki, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnię i podsmażamy.


Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto. 


Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, czyli wymieszaną śmietaną z jajkami i posypujemy serem.
 


 Wkładamy nagrzanego do  200 stopni piekarnika na na 30 minut.







czwartek, 13 lutego 2014

Maślane ciasteczka dla Walentego, albo nie...;)




Składniki:

250g mąki
125g cukru pudru
125g  masła 
 1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło i urabiamy. Następnie
  cukier i jajko -  szybko wyrabiamy.
Wstawiamy na 5-10 min do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka.
Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.









 


Sernik z rosą





Składniki spód:
    1 szklanka mąki
    120g cukru
    120g masła
    1 jajko
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Składniki masa serowa:
    1 kg sera białego mielonego
    4 jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe

Składniki wierzch:
    4 białka
    ½ szklanki cukru

 
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię  i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wykładamy na blachę i  pieczemy około 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min 
w temp. 180 C.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.





niedziela, 9 lutego 2014

Mus to mus;) Czekoladowe z musem truskawkowym




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia:
- pół puszki masy kajmakowej

Wierzch:
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 kg truskawek


Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. 
Do drugiej miski wlewamy mokre składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, mokre do suchych i miksujemy do połączenia się składników. 
 Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.

Po wystudzeniu przekrawamy na pół i smarujemy masą kajmakową.

Truskawki miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody
i mieszamy z truskawkami. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.







poniedziałek, 3 lutego 2014

Oszukańczy krokiecik



Składniki:
- chleb tostowy, 
- szynka, 
- żółty ser, 
- masło
- panierka (jajko, bułka tarta)

Przygotowanie:
Z chleba odkrajamy skórkę i lekko rozwałkowujemy.  
Smarujemy masłem, układamy szynkę i ser. 
Zawijamy w rulonik, obtaczamy w panierce 
i smażymy do zrumienienia na patelni.





Camembert z żurawiną w cieście francuskim


Składniki:

ser  camembert
ciasto francuskie
garść żurawiny suszonej
jajko do posmarowania ciasta 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, a na środku układamy ser. 
Na wierzch sera wykładamy sparzoną żurawinę. 
Zawijamy w sakiewkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. 


Sakiewkę wkładamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.







sobota, 1 lutego 2014

Placki z jabłkami



 Składniki:
- trzy duże jabłka
- dwa jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- łyżka cukru

Przygotowanie:
Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z mlekiem, cukrem, żółtkami i śmietaną. Dodajmy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dodajmy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy niezbyt grube placki. Smażymy na  małym ogniu. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć  z nadmiaru tłuszczu.






Mielone z jabłkiem i podgrzybkami



Składniki:
    1/2 kg mielonego mięsa (u mnie indycze)
    1 jajo
    2 jabłka średniej wielkości
    1 sucha bułka
    sól, pieprz
   

Sos:
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
kilka podgrzybków
sól,pieprz


Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, starte jabłka, bułkę, jajo.
Wyrabiamy do dokładnego połączenia, doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy kotlety i układamy w naczyniu do zapiekania.

Przygotowujemy sos i zalewamy kotlety.

Tak przygotowane przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.







Torcik z kaszą manną



Składniki:
kostka masła
0,6 l mleka
7 łyżek kaszy manny
1 jajo
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka
owoce

2 paczki biszkoptów i 60g roztopionego masła

Przygotowanie:

Do zimnego mleka wsypujemy mannę i gotujemy przez ok.10 min.
Schładzamy, dodajemy jajo i mieszamy.

Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła 
i dokładnie mieszamy.

Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy mocno dociskając 
i wstawiamy na około 20 minut do lodówki.

Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem, 
dodajemy mannę i ucieramy.

Tortownicę smarujemy masłem. Na spód wykładamy masę.
Na wierzchu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.



Niestety masa mi odpłynęła;), ale trening czyni mistrza, więc za niedługo powtórka.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...