sobota, 1 marca 2014

Tarta ze szpinakiem na francuskim cieście



Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku
- 200 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 5 pieczarek
- łyżka śmietany
- ząbek czosnku
- czerwona cebula
- 4 jajka
- 1/2 łyżki masła
- ser żółty, sól, pieprz


Przygotowanie:

Ciasto francuskie wykładamy do formy, 
nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego 
do 200 stopni piekarnika na 12 minut.

Szpinak wrzucamy na patelnie na rozgrzane masło, 
dusimy do odparowania wody, pod koniec dodajemy czosnek, doprawiamy. 
Do wystudzonego szpinaku dodajemy łyżkę śmietany (już nie podgrzewamy).
  
Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone oraz pokrojoną 
w kostkę cebulę i pieczarki.
  Wystudzony farsz mieszamy z jajkami.

 Na podpieczonym wcześniej cieście rozsmarowujemy szpinak, 
następnie przygotowany farsz. 
Posypujemy startym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.








2 komentarze:

  1. właśnie szukałam takiego przepisu i zaraz biorę się za gotowanie, nie mogę się doczekać
    dzięki za dokładnie ten przepis
    MałSza

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...