niedziela, 15 grudnia 2013

Francuski warkocz ze szpinakiem

Szpinakowej obsesji ciąg dalszy...,


Składniki:

- opakowanie  ciasta francuskiego
  –  około 350 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  – 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
- pół kostki fety 
- jajko

Przygotowanie: 



Szpinak przesmażamy na maśle, dodajemy ser feta 
i doprawiamy solą, pieprzem.
 Ciasto francuskie rozkładamy na płasko na papierze do pieczenia. 
Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem. 
Układamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak i na koniec ser.


Przeciwległe końce ciasta składamy, a boki nacinamy w paski
 (dobrze byłoby gdyby liczba pasków zgadzała się po jednej i drugiej stronie:)) 


Nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, tworząc warkocz.


Na koniec smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.



Wstawiamy do  nagrzanego do 190 stopni piekarnika 

na około 20 -25 minut.


Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...