Szpinakowej obsesji ciąg dalszy...,
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
– około 350 g szpinaku (użyłam mrożonego)
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
– około 350 g szpinaku (użyłam mrożonego)
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
- pół kostki fety
- jajko
Przygotowanie:
Szpinak przesmażamy na maśle, dodajemy ser feta
i doprawiamy solą, pieprzem.
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko na papierze do pieczenia.
Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem.
Układamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak i na koniec ser.
(dobrze byłoby gdyby liczba pasków zgadzała się po jednej i drugiej stronie:))
Nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, tworząc warkocz.
Na koniec smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
na około 20 -25 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz