Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- pół puszki masy kajmakowej
Wierzch:
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 kg truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- pół puszki masy kajmakowej
Wierzch:
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 kg truskawek
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mokre składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, mokre do suchych i miksujemy do połączenia się składników.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Po wystudzeniu przekrawamy na pół i smarujemy masą kajmakową.
Truskawki miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody
i mieszamy z truskawkami. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po wystudzeniu przekrawamy na pół i smarujemy masą kajmakową.
Truskawki miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody
i mieszamy z truskawkami. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka truskawkowa zacznie stężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Cudowne :) Z musem musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń...zaiste;) bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuń