Składniki:
- trzy duże jabłka
- dwa jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- łyżka cukru
Przygotowanie:
- trzy duże jabłka
- dwa jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z mlekiem, cukrem, żółtkami i śmietaną. Dodajmy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dodajmy do ciasta. Na
patelni rozgrzewamy olej, wykładamy niezbyt grube placki. Smażymy na
małym ogniu. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru
tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz