sobota, 1 lutego 2014

Placki z jabłkami



 Składniki:
- trzy duże jabłka
- dwa jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- łyżka cukru

Przygotowanie:
Z białek ubijamy sztywną pianę. Mąkę mieszamy z mlekiem, cukrem, żółtkami i śmietaną. Dodajmy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dodajmy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy niezbyt grube placki. Smażymy na  małym ogniu. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć  z nadmiaru tłuszczu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...