sobota, 15 lutego 2014

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Przyznam się, że miałam mieszane uczucia co tego farszu, mam tu na myśli tuńczyka w sosie, ale sprawdził się doskonale, a sama tarta jest przepyszna;)



Składniki na ciasto:
    200 g maki
    100 g masła
    3 łyżki wody zimnej
    1/2 łyżeczki soli
  
Składniki na farsz:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    około 250 g pieczarek
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    200 ml śmietany 18%
    sol, pieprz

Ponadto, tłuszcz do wysmarowania formy i żółty ser do posypania.

Przygotowanie:
Ciasto: masło siekamy i zagniatamy z mąką i wodą, zawijamy w folię 
i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwamy i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Farsz: pieczarki, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnię i podsmażamy.


Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto. 


Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, czyli wymieszaną śmietaną z jajkami i posypujemy serem.
 


 Wkładamy nagrzanego do  200 stopni piekarnika na na 30 minut.







3 komentarze:

  1. w końcu przetestowana i to z sukcesem :)
    spód z cieciorki - zmieniony pod moją dietkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, chętnie poznam przepis na cieciorkowy spód:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym dorzucił jedno żółtko do ciasta, bo inaczej to się za bardzo kruszy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...