Składniki spód:
1 szklanka mąki
120g cukru
120g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki masa serowa:
1 kg sera białego mielonego
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Składniki wierzch:
4 białka
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min
1 szklanka mąki
120g cukru
120g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki masa serowa:
1 kg sera białego mielonego
4 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Składniki wierzch:
4 białka
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min
w temp. 180 C.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.
Uwielbiam ten sernik, sama piekę go bardzo często:-)
OdpowiedzUsuńidzie do pieca :) jutro goście będzie w sam raz
OdpowiedzUsuńsuper:) czekam na opinie:)
OdpowiedzUsuńpychota!!! moim gościom bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńw związku z powyższym Z rozkoszą zagości w ich domku :-)
cieszę się bardzo:)
OdpowiedzUsuń