czwartek, 13 lutego 2014

Sernik z rosą





Składniki spód:
    1 szklanka mąki
    120g cukru
    120g masła
    1 jajko
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Składniki masa serowa:
    1 kg sera białego mielonego
    4 jajka
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe

Składniki wierzch:
    4 białka
    ½ szklanki cukru

 
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię  i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wykładamy na blachę i  pieczemy około 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min 
w temp. 180 C.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sernik, sama piekę go bardzo często:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idzie do pieca :) jutro goście będzie w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota!!! moim gościom bardzo smakował :)
    w związku z powyższym Z rozkoszą zagości w ich domku :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...