środa, 29 października 2014

Tort z kremem "milky way".

Tort dla 5-letniej Lenki w pierwszej fazie wyglądał zupełnie inaczej, niestety złośliwość losu sprawiła , że z iście różowego tortu z różowymi malinkami i różową posypką nie udało się uratować zbyt wiele;) 
Teraz już wiem, jak podstępnie mogą zachować się żelkowe malinki w połączeniu z masą śmietanową:) i jakie są w tym działaniu bezwzględne..., otóż jak się okazało doprowadzenie do tortowej powodzi, poprzez puszczenie soków zajmuje im zaledwie godzinę...:)

Cóż zatem robić, nie pozostało mi nic innego jak zacząć zabawę od początku, niestety moje możliwości ograniczone zostały przez czas i skąpy wachlarz składników do dekoracji...:)

....niemniej jednak tort był smakowity:)......ponoć;)

Tort był robiony w sposób klasyczny, podam jedynie przepis na masę z batoników "milky way", ponieważ zasługuje ona na uwagę:) 
Masę proponuję zrobić dzień wcześniej.

Składniki:

10 batoników 
250 g serka mascarpone
600 ml śmietanki kremówki 

Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone batoniki i delikatnie podgrzewamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia batoników. 
Masę wstawiamy do lodówki na całą noc.  
Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy serek mascarpone.
 




piątek, 17 października 2014

Czekoladowe ciasteczka na Halloween

...cóż na Halloween jeszcze jakby trochę za wcześnie, ale jak to zwykła mawiać moja siostra..."kto biednemu zabroni bogato żyć"...

Dostaliśmy foremki, więc zakasaliśmy rękawy i do dzieła:)


Składniki:

 
120 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 i 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao


Przygotowanie:


Masło ucieramy z żółtkiem i cukrem. Ciągle miksując dodajemy mąkę oraz kakao. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na około godziny do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy do grubości około 5 mm (najwygodniej jest wałkować umieszczając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia bądź folii. Ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 7 minut (z termoobiegiem).
 
 







 

czwartek, 16 października 2014

Udka z kurczaka pieczone z rozmarynem i limonką

Mało pracochłonne danie, które powinno posmakować każdemu.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po upieczeniu, konsumpcja odbyła się wcześniej niż założyłam:)




Składniki:

6 udek z kurczaka
limonka
gałązki rozmarynu
mix papryk (czerwona, żółta, zielona)
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz


Przygotowanie:
 
Mięso myjemy i osuszamy.  Siekamy rozmaryn, miażdżymy czosnek i łączymy z oliwą w celu uzyskania marynaty. Mięso nacieramy i wkładamy do naczynia z przykrywką. Zanim włożymy mięso do naczynia, na dnie układamy paprykę. Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w "ósemki.
Kurczaka wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,5 godziny



Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami

Przepis na kaczkę pochodzi z programu "Ugotowani", trochę pracochłonny, 
ale efekt końcowy....mniam....



Składniki:

  • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • rozmaryn
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 
Do jabłek dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy cynamon, kardamon i miód. 
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. 

Po wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy. 

Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjmujemy z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę pomiędzy udami, a korpusem. 
Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. 
Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy czerwone wino (pół butelki). 
Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry.


Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną


 Składniki:

5 łyżek czerwonej soczewicy
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
(pietruszka, marchewka, cebula)
1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
kurkuma, kolendra, tymianek, sól
łyżka oleju + 2 łyżeczki masła


Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, lekko podsmażamy, dorzucamy imbir i zalewamy około 1/2 litra zimnej wody. 
Dodajemy soczewicę,  przecier pomidorowy oraz pietruszkę i marchewkę, 
na koniec dodajemy kurkumę i tymianek.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy kaszę jaglaną i łyżeczkę masła
 


Zupa gulaszowa


 Składniki:

 - 20 dag chudej łopatki wieprzowej pokrojonej na kawałki
 - pół cebuli
 - pół  czerwonej papryki
 - 2 marchewki
- około 10 ziemniaków
- około 10 pieczarek
- ząbek czosnku drobno posiekany
- sól, pierz do smaku
 - pół łyżeczki papryki w proszku
 - szczypta tymianku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:


Mięso oprószamy solą, podsmażamy na oleju około 5 minut, a następnie dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Mięsko zalewamy bulionem i gotujemy około pół godziny. Potem dodajemy paprykę, marchew i ziemniaki, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.


Kolorowy dekoracyjny cukier + gadżet

Zrobienie cukru jest banalnie proste i ekspresowe, a wachlarz zastosowań bardzo szeroki:)



Składniki:

cukier
barwnik w proszku  
woreczek
woda
 
Przygotowanie:

Dowolną ilość cukru (u mnie około 5 dużych łyżek) wsypujemy do woreczka, wsypujemy odrobinkę barwnika i wpuszczamy 2-3 krople wody. Zamykamy woreczek, intensywnie mieszamy i gotowe:)
Tak przygotowany cukier możemy przechowywać bardzo długo.





 ...a co do gadżetów -  nabytek z internetowego sklepu Tchibo
- pierścienie do przystawek i deserów.




sobota, 11 października 2014

Chleb bez mąki - same ziarna.

Bardzo prosty do wykonania i smaczny chleb, bez grama mąki.



Składniki:

1,5 kubka płatków owsianych górskich
1 kubek ziaren (słonecznik, dynia w dowolnych proporcjach)
3/4 kubka siekanych orzechów (laskowe, migdały w dowolnych proporcjach)
1/2 kubka siemienia lnianego niemielonego
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
 1,5 kubka wody
1 łyżka miodu
szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy na kleistą masę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 6-7 godzin. 
Tak przygotowany chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 minut. 
 
Moja rada: wśród składników musi być masło klarowane i niemielone siemię lniane - to spoiwo chleba. 
Chleb kroimy gdy całkowicie wystygnie, inaczej się rozpadnie.
 






Ciasto drożdżowe ze śliwkami, figami i kruszonką + gdańskie lwy;)

W gdańskim ogrodzie zoologicznym dziś wielka feta:) 
Z tej też okazji zorganizowano dzień otwarty.

 
Główna atrakcja - oficjalne powitanie 4 słodkich kociaków: 
Berghi, Zion, Binga i Arco

  
 Jako mieszkaniec tegoż miasta i zodiakalny lew musiałam się pofatygować
i w
towarzystwie dwóch przeszczęśliwych "Panów", którzy w nie najlepszą dziś pogodę zostali "zaproszeni" na tą okoliczność  - punkt 9:00 ruszyliśmy do Zoo. 
Niecałe 30 minut później nasza cierpliwość została wystawiona na wielką próbę...a tłum napierał...:):):)

 Deszcz siąpił raz bardziej, raz mniej, ale zupełnie nieszkodliwie. Summa summarum muszę przyznać, że wycieczka się udała i wszyscy wracaliśmy 
bardzo zadowoleni.
 
I uwierzcie czasami warto wcześniej wstać...


Jedyne co nam się nie udało to dopchać się do lwów...hehe, ale za to drożdżówka wyszła przepyszna...:):):)



Składniki:
(forma 25x35 cm)
  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • śliwki, figi


    Kruszonka
  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

Przygotowanie:

4 pierwsze kroki:
- drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oleju i odstawiamy,
- mleko podgrzewamy,
- jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. 

Wszystkie w/w składniki dodajemy do przesianej mąki i mieszamy łyżką do połączenia się składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
 Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je do prostokątnej natłuszczonej formy, wciskamy owoce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.  

W tym czasie wykonujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45 minut.








środa, 1 października 2014

Kasza pęczak z pieczarkami.

Przedstawiam pęczak w bardzo prostej, ale smacznej wersji. 
Polecam wszystkim tym, którzy nie mieli jeszcze okazji
wypróbować tego dania:) 



 Składniki:
(na dużą porcję)

2 szklanki kaszy
250 g mięsa z łopatki wieprzowej (można pominąć)
400 g pieczarek
cebula
bulion grzybowy

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła (do odparowania wody),  wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażymy.
 Całość podlewamy bulionem grzybowym (około 350-400 ml) 
i dusimy na małym ogniu do miękkości.

Składniki łączymy i doprawiamy do smaku.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...