niedziela, 29 marca 2015

Pomarańczowa babka


 Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
sok z jednej pomarańczy
słoik dżemu (pomarańczowy)
2 łyżeczki sody

ponadto: lukier, kandyzowane owoce


Przygotowanie:


Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, miksujemy wszystko na gładką masę. 

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (z termoobiegiem).

 Po wystudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...