piątek, 23 grudnia 2016

Pierniki orzechowe



Składniki:

    50 dag mąki
    2 łyżki miodu
    15 dag cukru
    2 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
   3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
    łyżeczka przyprawy do pierników


Przygotowanie:

    Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
    Wykrawamy co tam chcemy:) u mnie tym razem Wilton
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni









 

Czekoladowe pierniki



Składniki:

    3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 1/2 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    szczypta soli
    180 g masła
    1 jajko
    3/4 szklanki miodu
    55 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól mieszamy. Do garnka wrzucamy masło, miód, czekoladę. Podgrzewamy do do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do suchych, przesianych składników wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą mieszankę. Mieszamy. Tak przygotawne ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Pierniki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 




środa, 21 grudnia 2016

Marcepanowe choinki handmade


Przepis na idealną masę marcepanową. 

Świetnie nadaje się do wypieków,  dekoracji ciast i modelowania.

 Składniki:

200g migdałów
200g cukru pudru
3 łyżki likieru Amaretto
3 krople aromatu migdałowego

barwnik


Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć). Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze. Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i  aromat, zagniatamy.
Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna (mi to zajęło około 5 minut). Formujemy dowolne kształty, figurki itp i dekorujemy według uznania, u mnie
posypka Decorada kolorowe mini piegi marki Delecta do ozdoby

Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.








Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach pierników unoszący się w całym domu  i wypełniający niemalże każdą jego szczelinę. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa to tylko niewielka część przypraw, które w tym czasie świdrują nasze nozdrza, aż po sam mózg;)

I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
 

Czekoladowy Bałwan

Dziś Pierwszy Dzień Zimy, na dworze szaro buro i ponuro,
 zatem dorzucam od siebie nieco kolorków.

Przepis na niezawodne ciasto czekoladowe klik:)


poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierniki dla spóźnialskich


 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru  waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierniczków
  • jajko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajmy przyprawę do pierników, 
cukier waniliowy, cukier puder i masło. 
Siekamy, wbijamy jajko i zagniatamy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na kilka minut do lodówki.
 
Następnie wałkujemy dość cienko podsypując lekko mąką, 
aby się nie kleiło.

Foremką wycinamy ciastka. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy jakieś 13 minut (z termoobiegiem).









Orzechowe pierniczki



Składniki:

    50 dag mąki
    2 łyżki miodu
    15 dag cukru
    2 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
   3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
    łyżeczka przyprawy do pierników
posypka Decorada kamyczki marki Delecta do ozdoby

Przygotowanie:

    Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę. Na koniec dodajemy 2 opakowania kamyczków Decorada.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
    Wykrawamy co tam chcemy:)
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni











Coraz mnie jest okazji do wspólnych spotkań przy stole, takie czasy...dlatego warto celebrować to co się ma i mam nadzieję, że w tym roku jak co roku zasiądzie przy stole Babcia Pela,  troje jej dzieci, ośmioro jej wnucząt i siedmioro jej prawnucząt i dodając lepsze/gorsze;) połowy utworzy się  tym samym prawie trzydziestoosobowy zestaw świąteczny...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...