Składniki:
130 g mąki pszennej
100 g cukru
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 duże jajo
125 ml mleka
125 ml wrzącej wody
70 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do wysokiej misy wkładamy wszystkie składniki oprócz wody i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia. Następnie, wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając dolewamy wrzącą wodę. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Ciasto przelewamy do stosunkowo małej formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut.
130 g mąki pszennej
100 g cukru
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 duże jajo
125 ml mleka
125 ml wrzącej wody
70 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Do wysokiej misy wkładamy wszystkie składniki oprócz wody i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia. Następnie, wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając dolewamy wrzącą wodę. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Ciasto przelewamy do stosunkowo małej formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut.
Kakao, czekoladowa polewa, mniam! Super baba :D
OdpowiedzUsuń