Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki miodu
55 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól mieszamy. Do garnka wrzucamy masło, miód, czekoladę. Podgrzewamy do do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do suchych, przesianych składników wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą mieszankę. Mieszamy. Tak przygotawne ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Pierniki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz