piątek, 23 grudnia 2016

Czekoladowe pierniki



Składniki:

    3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
 1/2 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    szczypta soli
    180 g masła
    1 jajko
    3/4 szklanki miodu
    55 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól mieszamy. Do garnka wrzucamy masło, miód, czekoladę. Podgrzewamy do do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do suchych, przesianych składników wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą mieszankę. Mieszamy. Tak przygotawne ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Pierniki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...