środa, 21 grudnia 2016

Marcepanowe choinki handmade


Przepis na idealną masę marcepanową. 

Świetnie nadaje się do wypieków,  dekoracji ciast i modelowania.

 Składniki:

200g migdałów
200g cukru pudru
3 łyżki likieru Amaretto
3 krople aromatu migdałowego

barwnik


Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć). Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze. Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i  aromat, zagniatamy.
Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna (mi to zajęło około 5 minut). Formujemy dowolne kształty, figurki itp i dekorujemy według uznania, u mnie
posypka Decorada kolorowe mini piegi marki Delecta do ozdoby

Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.








Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach pierników unoszący się w całym domu  i wypełniający niemalże każdą jego szczelinę. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa to tylko niewielka część przypraw, które w tym czasie świdrują nasze nozdrza, aż po sam mózg;)

I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...