Przepis na idealną masę marcepanową.
Świetnie nadaje się do wypieków, dekoracji ciast i modelowania.
Składniki:
200g migdałów
200g cukru pudru
3 łyżki likieru Amaretto
3 krople aromatu migdałowego
barwnik
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć). Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze. Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i aromat, zagniatamy.
Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna (mi to zajęło około 5 minut). Formujemy dowolne kształty, figurki itp i dekorujemy według uznania, u mnie posypka Decorada kolorowe mini piegi marki Delecta do ozdoby
Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.
200g migdałów
200g cukru pudru
3 łyżki likieru Amaretto
3 krople aromatu migdałowego
barwnik
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć). Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze. Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i aromat, zagniatamy.
Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna (mi to zajęło około 5 minut). Formujemy dowolne kształty, figurki itp i dekorujemy według uznania, u mnie posypka Decorada kolorowe mini piegi marki Delecta do ozdoby
Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.
Jednym
z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły,
korzenny zapach pierników unoszący się w całym domu i wypełniający
niemalże każdą jego szczelinę. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka
muszkatołowa to tylko niewielka część przypraw, które w tym czasie
świdrują nasze nozdrza, aż po sam mózg;)
I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz