poniedziałek, 19 grudnia 2016

Orzechowe pierniczki



Składniki:

    50 dag mąki
    2 łyżki miodu
    15 dag cukru
    2 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
   3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
    łyżeczka przyprawy do pierników
posypka Decorada kamyczki marki Delecta do ozdoby

Przygotowanie:

    Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę. Na koniec dodajemy 2 opakowania kamyczków Decorada.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
    Wykrawamy co tam chcemy:)
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni











Coraz mnie jest okazji do wspólnych spotkań przy stole, takie czasy...dlatego warto celebrować to co się ma i mam nadzieję, że w tym roku jak co roku zasiądzie przy stole Babcia Pela,  troje jej dzieci, ośmioro jej wnucząt i siedmioro jej prawnucząt i dodając lepsze/gorsze;) połowy utworzy się  tym samym prawie trzydziestoosobowy zestaw świąteczny...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...