Składniki:
50 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy do pierników
posypka Decorada kamyczki marki Delecta do ozdoby 50 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę. Na koniec dodajemy 2 opakowania kamyczków Decorada.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Wykrawamy co tam chcemy:)
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni
Coraz mnie jest okazji do wspólnych spotkań przy stole, takie czasy...dlatego warto celebrować to co się ma i mam nadzieję, że w tym roku jak co roku zasiądzie przy stole Babcia Pela, troje jej dzieci, ośmioro jej wnucząt i siedmioro jej prawnucząt i dodając lepsze/gorsze;) połowy utworzy się tym samym prawie trzydziestoosobowy zestaw świąteczny...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz