Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
opakowanie 250 g sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 brzoskwinie
cukier puder
Przygotowanie:
Przesiewamy
do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie średnica 21 cm).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
W drugiej misce mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie średnica 21 cm).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Ale pięknie Ci wyszło to ciasto ! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie, duże ciasto. Kawałek porywam na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Tak Katarzyno - zapisuję się do fanklubu Twoich ciast :) To ciasto jest w sam raz dla mnie :) Coś wspaniałego i przepięknie wygląda. Dam znać jak mi poszło ... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Szkatułko i z niecierpliwością wyczekuję:-)
UsuńMmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń