sobota, 14 grudnia 2013

Szpinakowe słońce na francuskim cieście.

I tak to przy deszczowej sobocie 
powstało 
szpinakowe słońce;)

Składniki:
  • 0,5 kg szpinaku (mrożonego)
  • pół kostki sera feta
  • ciasto francuskie 
  • 3 ząbki czosnku 
  •  sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Szpinak przesmażamy na maśle, dodajemy ser feta i czosnek 
(przeciśnięty przez praskę) na koniec  doprawiamy
solą i pieprzem.

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części.

Na jednej części ciasta układamy farsz w sposób jak na zdjęciu 


i przykrywamy drugim kawałkiem francuza;), 
szklanką odznaczając środek.

 Nacinamy,a brzegi dociskamy widelcem.


Na koniec formujemy ciasto, przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było widać farsz.



Pozostało już tylko rozbęłtać jajko i wysmarować ciasto.

Wstawiamy do  nagrzanego do 190 stopni piekarnika 
na około 20 -25 minut.

I takie oto wyszło;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...