Składniki:
50 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy do pierników
50 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Wykrawamy co tam chcemy:) u mnie tym razem Wilton
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni
Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Wykrawamy co tam chcemy:) u mnie tym razem Wilton
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz