piątek, 23 grudnia 2016

Pierniki orzechowe



Składniki:

    50 dag mąki
    2 łyżki miodu
    15 dag cukru
    2 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
   3 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
    łyżeczka przyprawy do pierników


Przygotowanie:

    Miód podgrzewamy z cukrem. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i roztrzepane widelcem jajka. Mieszamy stopniowo wsypując mąkę.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
    Wykrawamy co tam chcemy:) u mnie tym razem Wilton
Pieczemy około 15 min w temperaturze 175 stopni









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...