sobota, 16 sierpnia 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką + gadżet




Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • śliwki
Kruszonka:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru


    Przygotowanie:



    Mąki mieszamy z proszkiem i cukrem, dodajemy masło, jajka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto. 
Wykładamy do formy (20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.




 Przy okazji dzielenia się z Wami swoimi wypiekami, 
postanowiłam podzielić się również kuchennymi nabytkami, 
a może kto co potrzebuje, a może kto co szuka ... pomyślała...:)

 Oto więc rzeczony gadżet, mieszacz ciasta.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...