Składniki:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- śliwki
Kruszonka:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Mąki mieszamy z proszkiem i cukrem, dodajemy masło, jajka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto.
Wykładamy do formy (20 x 20 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Układamy połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Przy okazji dzielenia się z Wami swoimi wypiekami,
postanowiłam podzielić się również kuchennymi nabytkami,
a może kto co potrzebuje, a może kto co szuka ... pomyślała...:)
Oto więc rzeczony gadżet, mieszacz ciasta.
Cudowne ciasto, takie klasyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Z chęcią bym zjadła kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie:)
UsuńCiacho wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń