środa, 11 czerwca 2014

Słonecznikowiec

Rozkosznie słodkie ciasto z prażonym słonecznikiem, 
z dedykacją dla fanów kajmakowych wypieków.


Składniki:

biszkopt: 
6 jajek 
200 g cukru 
3 budynie czekoladowe 
1 czubata łyżka kakao 
1 czubata łyżka mąki pszennej 
1 łyżka proszku do pieczenia

masa:  
1 kostka masła 
1 puszka gotowej masy kajmakowej 
3/4 porcji prażonego słonecznika

słonecznik: 
300 g łuskanych ziaren słonecznika 
2 łyżki masła 
2 łyżki cukru

polewa:
 czekolada gorzka
4 łyżki mleka
łyżka masła


Przygotowanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i lekko ubijamy, ciągle miksując partiami dodajemy cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. 
A następnie przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia, 
wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 
Gotową masę wylewamy na blachę (wymiar 25x40cm) - ja użyłam mniejszej blachy i ciasto wg mnie było za wysokie. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.  

 Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przecinamy na pół tworząc 2 blaty. 

Słonecznik: na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, wsypujemy słonecznik i prażymy.

Krem: masło ucieramy, dodając partiami masę kajmakową. Na koniec wsypujemy 3/4 słonecznika, mieszamy łyżką.
 
Na blat wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy polewą i posypujemy pozostałą 1/4 częścią słonecznika.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...