Składniki:
Zaczyn: 15 g świeżych drożdży
80 ml ciepłej wody
0,5 płaskiej łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Ponadto:sos pomidorowy
ser
ulubione składniki (u mnie pieczarki, kiełbasa, szynka)
250 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Ponadto:sos pomidorowy
ser
ulubione składniki (u mnie pieczarki, kiełbasa, szynka)
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże, cukier, woda i mąka. Odstawiamy na 15 minut.
Ciasto: łączymy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto do podojenia objętości, najlepiej gdzieś w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy - placek powinien mieć średnicę max. 26 cm.
Smarujemy sosem, układamy składniki i odstawiamy na 15 minut.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 7 minut, wyciągamy podsypujemy żółtym serem i wstawiamy na kolejne 5 - 6 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz