czwartek, 16 października 2014

Udka z kurczaka pieczone z rozmarynem i limonką

Mało pracochłonne danie, które powinno posmakować każdemu.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po upieczeniu, konsumpcja odbyła się wcześniej niż założyłam:)




Składniki:

6 udek z kurczaka
limonka
gałązki rozmarynu
mix papryk (czerwona, żółta, zielona)
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz


Przygotowanie:
 
Mięso myjemy i osuszamy.  Siekamy rozmaryn, miażdżymy czosnek i łączymy z oliwą w celu uzyskania marynaty. Mięso nacieramy i wkładamy do naczynia z przykrywką. Zanim włożymy mięso do naczynia, na dnie układamy paprykę. Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w "ósemki.
Kurczaka wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,5 godziny



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...