Masło orzechowe wspaniale nadaje się do
smarowania pieczywa czy tostów, stanowi smaczny dodatek do słodkich
zapiekanek, lodów, ciastek, kremów, biszkoptów, czy krakersów, doskonale
komponuje się zarówno ze słodkimi jak i pikantnymi smakami.
Wybierając masło orzechowe najlepiej
sięgać po to pozbawione cukru. Prawdziwe masło orzechowe powinno
składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku
oleju roślinnego. Lepiej masło orzechowe zrobić
samemu, używając orzechów włoskich lub migdałów, które są zdecydowanie
bardziej pożądanym i wartościowym składnikiem.
Banalnie prosty przepis, a ile przyjemności...:)
Składniki:
500 g orzeszków niesolonych
płaska łyżeczka oleju
opcjonalnie cukier puder/kakao
orzechy: http://www.owocowyraj.eu/product-pol-812-Orzechy-arachidowe-prazone-bez-soli-500-g.html
orzechy: http://www.owocowyraj.eu/product-pol-812-Orzechy-arachidowe-prazone-bez-soli-500-g.html
Przygotowanie:
Orzeszki przekładamy do malaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładką, tłustą masę - średnio 5 minut. Przekładamy do słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Domowe wymiata! Mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetne masło, bardzo dziękuję za zgłoszenie :)
OdpowiedzUsuń