niedziela, 23 lutego 2014

Czekoladowe z jagodami



Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanka gorącej wody

Ponadto masa kajmakowa: czekoladowa

Składniki na białą masę:
- serek homogenizowany 400 ml
- 2 łyżeczki żelatyny
- woda do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na wierzch:
- szklanka jagód
- galaretka


Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza wodą) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Wodę wlewamy dopiero na sam koniec. Ciasto dość rzadkie wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką formy
o średnicy około 23 cm. 


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na godzinę. 
Po ostudzeniu "zdrapujemy" widelcem 1/4 biszkopta i otrzymany puch mieszamy z masą kajmakową.
Serek homogenizowany  miksujemy z rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na biszkopt.
Następnie w białą masę wciskamy jagody i zalewamy galaretką.





 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...