środa, 16 kwietnia 2014

Serowe placki z patelni


Składniki:

50 dag tłustego twarogu
1 jajko
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
150 dag mąki tortowej
masło
sól

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier puder,
cukier waniliowy.

Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 1 cm, wycinamy kółka, nadajemy wzór (można nożem lub widelcem)
i wykładamy na rozgrzane na patelni masło,
smażymy na złoty kolor.




2 komentarze:

  1. Cześć Kasiu, coś mi świta po głowie ... nie pamiętam za dobrze ,,, ale moja Mama robiła chyba takie placuchy i nazywała je jakoś tak dziwnie ... małdrzyki ... muszę zajrzeć do Jej starych zeszytów z przepisami. Jedno jest pewne - placki z serem z patelni były naprawdę pyszne :-)
    Pozdrawiam w świątecznym nastroju :-) choć roboty po łokcie ... no ale to w końcu Święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie, a być może i tak jest z tymi dziwnymi ....małdrzykami...nie wiem;)) najważniejsze, że są smakowite:)....Zazdraszczam tych starych zeszytów...;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...