sobota, 12 lipca 2014

Mocno czekoladowe ciastka z miętą kontra ... tłuczek do mięsa


Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
7 dużych listków mięty


Przygotowanie:

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy
do wystygnięcia.

Ucieramy mikserem jajko z masłem i cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i roztopioną czekoladę.  Na koniec dodajemy poszatkowaną drobno miętę. Ciasto wyrabiamy na gładkie masę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie  formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, spłaszczamy i robimy wzór tłuczkiem do mięsa. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 13 minut (z termoobiegiem).






2 komentarze:

  1. tak sobie pomyślałam, że w sumie mam w domu wszystko poza masłem, więc być może je spróbuję zrobić jutro, albo pojutrze...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...