wtorek, 16 września 2014

Ciasto z Kubusiem na Edziowe imieniny

Rewelacyjne ciasto na bazie soku Kubuś (smak dowolny u mnie marchewka, jabłko).

Od dawna szukałam okazji, aby trochę bardziej poszaleć w kuchni. 
I stało się - imieniny Edzi. Przyjęłam "zlecenie" na trzy ciasta i do dzieła;)

Jako pierwsze powstało ciasto kubusiowe, trochę eksperymentowałam, 
ale finał okazał się na tyle trafny, że ciasto smakowało nawet tym, 
którzy go nie próbowali...;)  


  
 Składniki:
 
biszkopt 
4 jajka
250 g margaryny
  1 szklanka cukru
  2 łyżki kakao
  pół tabliczki czekolady gorzkiej
  cukier waniliowy
  1,5 szklanki mąki pszennej
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5 łyżek przegotowanej wody
 
masa kubusiowa
900 ml soku
3 budynie waniliowe (bez cukru)
 
2 galaretki Wodzisław (niebieska i pomarańczowa)
biszkopty
 
śmietana 30% około 400 ml


Przygotowanie:

Biszkopt: margarynę roztapiamy, rozpuszczamy w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolewamy 5 łyżek przegotowanej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie przekładamy do masy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut. 
 
Masa kubusiowa: budyń gotujemy w soku (w sposób jakbyśmy gotowali klasyczny budyń na mleku)
 
Masę kubusiową wylewamy na biszkopt i układamy biszkopty.
 
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i po kolei tężejące wylewamy na ciasto.
 
Śmietanę ubijamy i wykładamy na wierzch.
 
Posypujemy kakao
 
 

2 komentarze:

  1. Super ciacho z tym soczkiem :) A jak wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, dziękuję za przygotowanie :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...