czwartek, 18 września 2014

Ciasto marchewkowe, najlepsze na świecie;)

Prawdopodobnie jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie udało mi się zrobić, bynajmniej do dnia dzisiejszego nie znalazłam dla niego godnego konkurenta.

Nie przerażajcie się ilością składników, ciasto jest bardzo proste;)

Wypiek z specjalną dedykacją dla Dominiki, jednej z moich młodszych czytelniczek:)



Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru 
łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju 
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 jajka
1 duże jabłko 

Krem:

300 g serka Almette jogurtowego
6 łyżek masła 
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. 
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę i jabłka (starte na średnich oczkach) oraz posiekane orzechy.

Ciasto  wylewamy do formy (u mnie 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut. 

Ostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem:
wszystkie składniki miksujemy na gładką masę

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. 
Połową kremu przekładamy ciasto, a  resztę rozsmarowujemy na górze.








4 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję. Na pewno wypróbuję ten przepis. :) Dominika

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo;) i koniecznie poczęstuj mamę, bo coś się ostatnio leni:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, a w smaku z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PRZEPYSZNIE SIĘ PREZENTUJE... ZAPRASZAM NA TARTĘ ŚLIWKOWĄ Z BUDYNIOWYM KREMEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...